jörgen och johanna kellgren

Jörgen Kellgren

Jörgen Kellgren kommer från en släkt av Pellingefiskare. Redan som barn visste han att fiska – det är det som han vill göra. I skolåldern hjälpte han till med fisket i Pellinge skärgård så mycket han hann trots skola och läxor. Vid modiga 16 år var det dags att starta upp Jörres Fisk.

Jörgen Kellgren med en 30 kg lax.

Jörgen, eller Jörre som han kallas, började sin yrkesbana så gott som från noll och det första som behövdes var förstås båt och nät. I början levererade han färsk fisk till sommartorget på Pellinge och direkt till kunder. En höjdpunkt i fångsten var 1992 när fisken vägde 30 kg – det är en hel del lax det!

“Det är en hel del lax det”

Sade Jörgen om laxen på 30 kg

Johanna Kellgren

Johanna Kellgren kom med i bilden i ett tidigt skede men hon hade inte tänkt bli fiskare, nej då. Under studietiden hjälpte hon till under lov och ledig tid, likaså senare trots heltidsjobb. Till slut drog fiskaryrket det längre strået. Sedan 2007 har även Johanna jobbat heltid med familjens företag.

“Nej då, fiskare ska jag inte bli”

Johanna, fiskare sedan år 2007
Fiskare Johanna Kellgren från Pellinge.


Prisbelöningar


 • Strömmingsmarknaden 2023
  2-pris i strömmingsöverraskningen med Citronströmming
 • Strömmingsmarknaden 2022
  Årets kryddfisk
 • Strömmingsmarknaden 2021
  Årets kryddfisk
 • Strömmingsmarknaden 2020
  3-pris för Ingefäraströmmingen
 • Strömmingsmarknaden 2018
  3-pris i strömmingsöverraskning
 • FM i Mathantverk 2017
  1-pris för Gräddfil-Chili strömming
 • Strömmingsmarknaden 2014
  1-pris såväl i kryddfisk- som strömmingstävlingen

I dag fiske och förädling

Jörres Fisk sysselsätter Jörgen och Johanna Kellgren på heltid. I dag sker fiskandet med sälsäkra pushup-ryssjor och ändamålsenliga båtar. Vinterfisket sker fortfarande med nät. Trots moderna redskap är fiskandet ännu mycket beroende av vädret, ibland blåser kulingen så hårt att det är bäst att stanna på landbacken.

Sortimentet har också utökats med tiden och en stor del av fiskefångsten förädlas i fiskhallen innan försäljning. Rökugnarna på gården har förnyats och den pepparrökta och rosérökta laxen är stadiga storsäljare. Likaså den gravade siken. Prova den gravade siken tillsammans med Jörres skärgårdsbröd – utmärkt sommarmat under varma och lata semesterdagar eller kronan på festbordet.

Pushup-ryssja i kvällssolen.

Prisbelönt många gånger

Strömmingsmarknaden i Helsingfors har varit ett årligen återkommande höstevenemang för Kellgrenar. Varje höst styr Jörre och Johanna båten Elin till Helsingfors, precis som Jörres föräldrar gjorde i tiderna med sin fiskebåt. Under strömmingsmarknaden 2014 vann Jörre och Johanna första pris i såväl kryddfisk- som strömmingstävlingen. Efter det har det blivit många prisbelöningar.

Med över 40 års erfarenhet av fisket värnar paret om den nordiska skärgårdens matkultur med färsk fisk. De har bland annat vunnit guld i FM i Mathantverk med inläggningen Gräddfil-Chili strömming. Juryn motivering:

En produkt med jämn, fin smak och behaglig sötma i kombination med fiskens sälta. Strömmingen har fin konsistens och produkten har en bra balans mellan fisk och sås.