JÖRRE OCH JOHANNA BERÄTTAR

Jörgen Kellgren kommer från en släkt av Pellinge-fiskare och redan som barn visste han att fiska – det ville han göra. I skolåldern var Jörre med och hjälpte till vid fisket så mycket han hann trots skola och läxor. Vid modiga 16 år var det då dags att starta upp det Jörres Fisk. Jörgen började så gott som från noll och det första som behövdes var ju förstås båt och nät. Färsk fisk levererades till sommartorg och direkt till kunder. En höjdpunkt i fiskarlivet var 1992 när fisken vägde 30 kg – det är en hel del lax det!

Johanna Kellgren kom med i bilden i ett tidigt skede men fiskare hade hon inte tänkt bli, nej då. Under studietiden hjälpte hon till under lov och ledig tid, likaså senare trots heltidsjobb. Men fiskaryrket drog det längre strået och sedan 2007 har även Johanna jobbat heltid med familjens företag.

Fiskandet idag sker med nya sälsäkra push up-ryssjor och ändamålsenliga båtar. Vinterfisket sker fortfarande med nät. Trots moderna redskap är fiskandet ännu mycket beroende av vädret, ibland blåser kulingen så hårt att det är bäst att stanna på landbacken.

Sortimentet har också utökats med tiden och en del av fiskefångsten förädlas hemma på gården innan försäljning. Rökugnarna på gården har nyss förnyats och den pepparrökta och rosérökta laxen är stadiga storsäljare. Likaså den gravade siken, pröva siken tillsammans med skärgårdsbröd – utmärkt sommarmat under varma och lata semesterdagar.

Strömmingsmarknaden i Helsingfors är ett återkommande höstevenmang och Jörre och Johanna har tagit över efter Jörres föräldrar och deltar nu med Elin-båten. Under strömmingsmarknaden 2014 vann Jörre och Johanna första pris i såväl kryddfisk- som strömmingstävlingen.

Jörres fisk sysselsätter idag Johanna och Jörgen på heltid och med över 30 års erfarfenhet av fisket värnar de om den nordiska skärgårdens matkultur med färsk fisk.

Vi vann guld i FM i Mathantverk med produkten Gräddfil-Chili strömming
Juryn motivering: en produkt med jämn, fin smak och behaglig sötma i kombination med fiskens sälta. Strömmingen har fin konsistens och produkten har en bra balans mellan fisk och sås.
Strömmingsmarknaden i Helsingfors 2020.
Vi vann tredje pris med vår Ingefäraströmming.